Hva er nytt i de nyeste versjonene av PowerPoint

Akkurat som resten av MS Office-applikasjonene, oppdateres PowerPoint kontinuerlig. Nye funksjoner inkluderer en rekke nye visuelle effekter og overganger, en virtuell innholdsfortegnelse, lagt til SVG-vektorgrafikk, muligheten til å legge til 3D-modeller, fjerning av bakgrunn og mer.
Hvordan legge til en tittel
Hvordan fjerne bakgrunnen
Hvordan aktivere konstruktør
Hvordan bue tekst

Hvordan legge til en tittel

Ved å bruke denne funksjonen kan du legge til en innholdsfortegnelse i form av sammendrag eller mellomlysbilder til en eksisterende presentasjon. Dette kan gjøres både for innholdsfortegnelsen til selve presentasjonen, og for å lage innholdet i enkeltseksjoner. Det er mulig å lage et eget lysbilde med miniatyrbilder av andre lysbilder og deretter åpne dem med et museklikk.

Denne funksjonaliteten var tilgjengelig i tidligere versjoner av PowerPoint. Det var mulig å lage lenker til enkeltseksjoner der, men det var arbeidskrevende og ikke så vakkert og elegant, uten å legge til ulike overganger og animasjoner, slik de nyeste versjonene tillater.

 1. For å legge til en innholdsfortegnelse, åpne fanen “Insert”.
 2. Finn “Links”-gruppen og klikk på knappen “Zoom”. Zoom
 3. I denne gruppen kan du velge ett av tre alternativer:”Summary Zoom “, “Section Zoom “, og “Slide Zoom”.
 4. Etter å ha valgt ett av disse elementene, åpnes en blokk med filminiatyrbilder, der du må merke alle lysbildene som skal inkluderes i innholdsfortegnelsen.
 5. Klikk på knappen “Insert”.

La oss ta en titt på alternativene fra Gruppen “Zoom”.

 • Slide Zoom. Dette er et alternativ for å lage en lysbildeside med miniatyrbilder av flere valgte lysbilder. For å bruke denne delen, lag en tom side der innholdsfortegnelsen vil være plassert, velg dette elementet i “Zoom”-delen, merk de ønskede lysbildene og klikk på “Inset”-knappen. Deretter ordner du miniatyrbildene på siden slik du vil. Når du starter presentasjonen kan du gå direkte fra innholdsfortegnelsen til det valgte lysbildet.Slide Zoom
 • Section Zoom. Før du bruker denne funksjonen, bør du dele presentasjonen inn i seksjoner. For å gjøre dette, velg elementet “Summary Zoom” og merk de første lysbildene i gruppen. Lysbilder som vil bli plassert etter det første lysbildet i seksjonen vil automatisk tilordnes denne blokken frem til det første lysbildet i neste seksjon. Deretter må du lage et tomt lysbilde for innholdsfortegnelsen etter seksjoner i “Zoom”-delen, velg dette elementet og kryss av for seksjonene som skal plasseres der. Når du starter presentasjonen, vil overgangen fra seksjon til seksjon bli ledsaget av en vakker zoomeffekt.Section Zoom
 • Summary Zoom. Ved bruk av denne delen er alle merkede lysbilder inkludert i innholdsfortegnelsen. Etter å ha valgt dette elementet, for å lage en innholdsfortegnelse, trenger du bare å merke alle de nødvendige lysbildene og klikke på knappen “Insert”. Summary Zoom

Med denne funksjonen kan du lage vakre innholdsfortegnelser på flere nivåer.

Hvordan fjerne bakgrunnen

Noen ganger når du oppretter et nytt lysbilde, må du fjerne bakgrunnen fra bildet og pakke den inn med tekst. I tidligere versjoner av PowerPoint krevde dette bruk av tredjepartsprogrammer som Photoshop. I nye versjoner er denne funksjonen innebygd i programmet.

 1. Lag et lysbilde og sett inn bildet du vil fjerne bakgrunnen fra.
 2. Etter å ha dobbeltklikket på bildet, vises en meny øverst. “Picture Format “. Picture Format
 3. Klikk på knappen “Remove Background”.
 4. Bruk knappene “Mark Areas to Keep” og “Mark Areas to remove” for å skissere det ønskede området av bildet nøye.Mark Areas to Keep<
 5. Klikk på knappen “Save Changes”.

Kanskje vil det ikke være mulig å gjøre det vakkert med en gang. Det viktigste er tålmodighet og nøyaktighet.

Hvordan aktivere konstruktør

Nyere versjoner av PowerPoint har en funksjon kalt “Design”. Den lar deg lage profesjonelt utseende presentasjoner basert på de foreslåtte malene og innstillingene. “Design”-knappen er plassert i hovedmenyen til applikasjonen.

 1. Åpne en presentasjon eller lag en.
 2. Klikk på menypunktet “Design”. Design
 3. Velg et tema fra de foreslåtte malene.
 4. I “Alternativer”-blokken klikker du på knappen med pilen “Advanced Options”.
 5. På den foreslåtte listen:”Colors”, “Fonts”, “Effects”, “Background Styles” velg ønskede innstillinger.
 6. I “Customize”-blokken kan du velge lysbildestørrelse og bakgrunnsformat.

Hvordan bue tekst

Nyere versjoner av PowerPoint inkluderer ekstra teksthåndteringsfunksjoner, for eksempel muligheten til å bøye teksten du skriver inn i tittelen eller lysbildeinnholdet for å forbedre utseendet til lysbildet.
Buet tekst kan lages ved å bruke Transform-effekten. Den lar deg krølle eller skjule tekst rundt en form på et lysbilde.

 1. Åpne lysbildet der teksten skal ligge.
 2. Gå til fanen i hovedmenyen “Insert”.
 3. I “Text”-gruppen klikker du på “WordArt”-knappen.WordArt
 4. Velg ønskede bokstavkonturer og skriv inn teksten.Type the text
 5. I “Shape Format”-menyen som åpnes, finn “WordArt Styles”-blokken og klikk på “Text Effects”-elementet.
 6. Velg i effektmenyen som åpnes “Transform”. Text Effects
 7. Velg ønsket tekstbøyningsform. Text bend

Hvis du vil vikle tekst rundt en form med rette kanter, for eksempel et rektangel, må du justere WordArt rundt hver side.

Når du lager presentasjoner, opprettes det ofte dupliserte filer. Ikke glem å fjerne dem i tide. For dette formålet kan du bruke et spesielt program som hjelper deg med å finne dupliserte filer og fjerne dem.