Hvordan jobbe i Excel

For en grundig undersøkelse av Microsoft Excel vil det ta svært lang tid. Oftest bruker brukerne i utgangspunktet de grunnleggende funksjonene i denne applikasjonen MS Office, og en detaljert studie av alle dens funksjoner skjer i prosessen med å jobbe med den. Det er svært viktig hvis du har noen spørsmål mens du arbeider med Excel, prøv å finne informasjonen du trenger og gjøre regnearket så praktisk som mulig. MS Excel er et veldig kraftig verktøy som tar hensyn til nesten alle brukerbehov når du arbeider med regneark.
Hvordan fikse en streng i Excel
Hvordan fikse en kolonne i Excel
Hvordan flette celler i Excel
Hvordan lage en rullegardinliste i Excel
Hvordan lage et diagram i Excel
Hvordan sammenligne to tabeller i Excel
Hvordan bytte kolonner i Excel
Hvordan skrive ut et bord i Excel

Hvordan fikse en streng i Excel

Når du arbeider med MS Excel-regneark, er det ofte situasjoner når alle rader i bordet ikke passer på skjermen på skjermen. I dette tilfellet, når du ser nederste rader i tabellen, vil kolonnene som er plassert øverst på bordet ikke være synlige. For å se hvilken kolonne disse dataene tilhører, må du bla hele bordet oppover. Dette er selvsagt svært ubeleilig. En måte å løse dette problemet på er å fikse en streng med kolonneavnene. Tabelloverskriftene vil alltid være synlige øverst på skjermen når du ruller nedover siden. Dette er gjort så.

 1. Plasser markøren i en hvilken som helst celle i bordet. I hovedmenyen Excel, klikk på “View” -fanen og klikk “Freeze Panes”.Frys en rad i Excel
 2. Velg menyen i menyen som vises “Freeze Top Row”. Lås topplinjen Excel

Etter disse handlingene vil topplinjen alltid være synlig når bordet rulles ned.
Hvis du trenger å konsolidere mer enn én rad, klikker du på linjen under forankret område, klikker på koblingen “Freeze Panes” og velger “Freeze Panes” i rullegardinmenyen.Frys Excel String
Nå når du ruller på bordet, vil alle linjene som ligger over den valgte raden alltid være øverst på skjermen.
Om nødvendig kan radene fjernes i Excel. For å gjøre dette, gå til “Freeze Panes” og velg “Unfreeze Panes” fra menyen som vises.Unpin Excel Strings

Hvordan fikse en kolonne i Excel

Feste av kolonnen når du ruller et Excel-regneark er nyttig når tabelloverskriften ikke er øverst, men til venstre. For å fikse den første kolonnen i tabellen, må du åpne “View” -fanen, gå til “Freeze Panes” -delen i “Window” og velg “Freeze First Column” i rullegardinmenyen.Frys en Excel-kolonne
Hvis du vil forankre to eller flere av de første kolonnene, velger du den øverste cellen i kolonnen som følger den siste forankrede kolonnen. På “View” -kategorien i “Window” -avsnittet, gå til “Freeze Panes” -delen og velg “Freeze Panes” i rullegardinmenyen.Frys Excel-kolonner
I begge tilfeller kan du ikke fjerne feste av områder med hurtigtaster, for eksempel Ctrl + Z. Dette kan bare gjøres ved å gå til “Freeze Panes” -menyen. Hvis du setter inn en kolonne foran en fast kolonne, blir også kolonnen lagt til.

Hvordan flette celler i Excel

Hvorfor bli med celler i et bord? Dette kan være nyttig, for eksempel når du lager en topptekst som er felles for flere kolonner. Det er veldig enkelt å gjøre dette. Velg cellene du vil slå sammen med musen, og klikk på “Merge & Center” -knappen i hovedmenyen Excel på fanen “Home”.Merge Excel-celler
Det er en annen måte å løse dette problemet på.

 1. Velg cellene du vil slå sammen og høyreklikk på dem. Gå til “Format Cells” i menyen som vises.Merge Excel-celler
 2. I vinduet som åpnes, gå til “Alignment” -fanen og velg “Merge cells” -alternativet.Slå sammen flere Excel-cellerKlikk på “OK”.

Ovennevnte metoder fungerer riktig for tomme celler. Men hva om du vil slå sammen celler med ikke-tomt innhold? For eksempel, i tabellen er det kolonner “Day”, “Month”, “Year”, og det er nødvendig å kombinere dem i en celle med navnet “Date”.

 1. Klikk på den tomme cellen. I formellinjen skriver du = CONCATENATE. Koble sammen Excel-celler
 2. Angi hvilke celler som skal flettes. For å gjøre dette, legg en parentes i formelen, klikk på den første fusjonerte cellen, sett et semikolon i formelen, klikk på den andre cellen, sett et semikolon, klikk på den tredje cellen og lukk braketten. Funksjon CONCATENATE Excel
 3. Hvis du forlater formelen som den er, vil innholdet i cellene skrives ut på rad uten mellomrom. For å spesifisere et tegn for deling av celler, skal det skrives i anførselstegn i formelen. Det er også skilt av en semikolon. Koble sammen Excel-celler
 4. Trykk på Enter. I den første cellen i kolonnen “Date” vises en limt datoverdi.Lim flere Excel-celler
 5. For å vise limet dato i de gjenværende cellene i kolonnen “Date”, er det ikke nødvendig for hver celle å skrive en lignende formel. Det er nok bare å trekke ned nederste høyre hjørne av den første limte cellen. Formelen for hver celle vil bli omregnet automatisk.

Hvis du vil kopiere innholdet i disse cellene og plassere det på et annet sted i tabellen, må du bruke alternativet “Paste Special” for å sette inn innholdet i kolonnen.

Hvordan lage en rullegardinliste i Excel

Hva er en rullegardinliste i Excel? Det er en celle, når den er valgt, vises en pil til høyre for den. Når du klikker på denne pilen, faller listen over verdier for denne cellen ut. Brukeren kan velge en av dem. For å organisere en rullegardinliste i en celle, må du utføre en rekke enkle handlinger.

 1. Plasser markøren i cellen der rullegardinlisten vil være plassert. På “Data” -fanen, gå til “Data Validation”. Excel rullegardinliste
 2. I vinduet som vises, velg datatypen “List” og i “Source” -feltet, oppgi semikolon de mulige celleverdiene som vises i rullegardinlisten. Klikk på “ОК”. Lag en Excel-rullegardinliste
 3. Etter å ha klikket på trekanten til høyre for cellen, vises en rullegardinliste.Excel rullegardinliste

Mulige verdier fra listen kan ikke bare legges inn manuelt (ved hjelp av et semikolon for separasjon), men angir også rekkevidden av celler i form av en formel.

Hvordan lage et diagram i Excel

Grafer og diagrammer i Excel hjelper deg med å vise tabelldata mer grafisk. Ofte brukes diagrammer i alle typer rapporter. For større klarhet er det vanlig å kombinere ulike typer diagrammer på samme diagram. For eksempel er et kakediagram kombinert med et histogram eller en lineær graf. Dette er gjort så.

 1. Basert på tabellen med de opprinnelige dataene, tegne et generelt diagram (histogram, graf, etc.), som vist på figuren. Lag et Excel-diagram
 2. Hvis du vil vise dynamikken til å endre verdiene til en av sektorene i samme diagram, høyreklikker du på den og velger “Change Series Chart Type…” fra menyen som vises.Lag en graf i Excel-diagrammet
 3. Velg type diagram for serien og klikk på “OK”. I dette tilfellet vil to diagrammer vises på samme bilde. Det finnes flere slike grafer i grafen. Graf i Excel-diagram

Hvordan sammenligne to tabeller i Excel

Sammenligning av flere bord – prosessen er ikke så enkel som det kan virke ved første øyekast. Du kan ikke bare ta et par knapper og se forskjellene i de to tabellene. Det finnes flere metoder for å løse dette problemet. Her er de enkleste av dem. Excel lar deg sammenligne ikke bare tabellene som er plassert på ett ark i boken, men også dataene på forskjellige ark, og også å sammenligne tabellene i forskjellige Excel-bøker.

Tabeller er plassert på ett ark

For å sammenligne dataene til tabeller på ett ark, må tabellene synkroniseres, det vil si, ha en lignende struktur. Sammenlign Excel-ark
Vi vurderer den første tabellen som hovedbordet, og i den andre tabellen merker vi cellene som ikke sammenfaller. Forenkle eksemplet og sammenlign bare en kolonne – “Shipping costs”.

 1. Velg hele spekteret av celler i den sammenlignede kolonnen med musen. I hovedmenyen Excel på fanen “Home” klikker du på “Conditional Formatting” -knappen fra “Styles” -blokken. I listen som vises, velg linjen “Manage Rules”. Sammenlign to Excel regneark
 2. Klikk på knappen “New Rule…”.
 3. I vinduet som vises, velg “Use a formula to determine with cells to format” -delen. I feltet “Format Values… “, skriv ned formelen for å sammenligne de første cellene i området ved å bruke “ikke like” (<>). For dette eksempelet ser formelen ut =$B$2<>$I$2. Bruk absolutt adressering til alle celleadresser. For å gjøre dette, velg formelen og trykk F4 tre ganger. Formelen tar form =B2<>I2. Klikk deretter på “Format” -knappen.Sammenlign tabeller i Excel
 4. I vinduet som vises, gå til “Fill” -fanen og velg en farge som vil bli farget med feilparametre. Klikk på “OK”.
 5. Klikk “OK” i vinduet “New Formatting Rule”.
 6. Klikk på “OK” i vinduet “Conditional Formatting Rules Manager”.Finn forskjeller i Excel-regneark

Celler med feilmatching i den andre tabellen vil bli merket i farger. Merk fargeforskjeller i Excel-regneark
Hvis du vil velge alle verdiene som ikke samsvarer i tabellene, bør du bruke en annen måte å løse dette problemet på.

 1. Velg områdene i tabellene du vil sammenligne. Finn feilmatchinger i Excel-regneark
 2. På “Home” -fanen klikker du på “Conditional Formatting” -knappen og velger “Highlight Cells Rules” -delen. I rullegardinmenyen klikker du på “Duplicate values …”. Finn dupliserte verdier i Excel-regneark
 3. I vinduet som vises, klikker du på “OK”.

Som et resultat av disse handlingene, i begge tabellene, vil de tilsvarende verdiene bli merket med farge, og fargen på cellene hvis data ikke samsvarer, forblir uendret. Fremhev forskjeller i Excel-tabeller
I det siste vinduet kan du velge ikke duplisere, men unike verdier, da cellene vil bli valgt i farger, hvis verdier ikke sammenfaller.

Tabellene er plassert på forskjellige ark

Hvis du vil sammenligne dataene fra celler som er plassert på forskjellige ark, kan du bruke den enkleste sammenligningsformelen, ved hjelp av “Sheet” -argumentet. For eksempel må du sammenligne dataene i tabellene som ligger på første og andre ark i Excel-arbeidsboken. Tabeller tar vi det samme som i forrige eksempel, men de vil ligge på forskjellige ark. På slutten av den første tabellen, lager vi en annen “Comparison” kolonne, der “FALSE” vil bli vist automatisk hvis verdiene til cellene i de to tabellene ikke stemmer overens, og “TRUE” hvis de er de samme.
Velg den første cellen i kolonnen “Comparison” på det første arket. I formellinjen skriver du =B2=Sheet1!B2 (for dette eksempelet). Denne formelen indikerer at du vil sammenligne innholdet i celle B2 på det første arket med innholdet i celle B2 på det andre arket. Trykk ENTER. Sammenlign tabeller på forskjellige Excel-ark
For at formelen skal beregnes for de gjenværende cellene i kolonnen, tegner du cellen hvor formelen ble beregnet for høyre nederste hjørne. Sammenlign to tabeller på forskjellige Excel-ark

Tabellene er plassert i forskjellige Excel-bøker

Hvis du vil sammenligne dataene til tabeller som finnes i forskjellige Excel-bøker, vil handlingssekvensen være den samme som i forrige eksempel. Forutsatt at begge bøkene vil bli åpnet i ett Excel-vindu. Sammenlign tabeller i forskjellige Excel-filer

Hvordan bytte kolonner i Excel

Du kan bytte kolonner i et Excel-regneark på flere måter.

 • Kopiering. Ved å bruke kommandoen “Paste” legger vi inn en tom kolonne til venstre for den siste kolonnen vi vil bytte. Kopier den kolonnen til høyre og lim inn innholdet i en tom kolonne. Kolonnen som ble kopiert, slettes. Som et resultat får vi to kolonner som er reversert.
 • Sett inn. Klikk på den høyre kolonnen for å velge innholdet. Utfør kommandoen “Cut”. Klikk på den venstre kolonnen, som må byttes med den høyre kolonnen, velg den. I menyen som kalles med høyre museknapp, velg kommandoen “Insert Cut Cells”.
 • Dra og slipp med musen. Velg kolonnen du vil flytte. Plasser markøren på grensen, trykk Shift-tasten og, uten å slippe den, dra kolonnen til ønsket sted.

Hvordan skrive ut et bord i Excel

For å sikre at alle dataene på et stort bord passer på ett ark, må du redusere det. MS Excel-verktøy lar deg gjøre dette automatisk.
På “Page Layout” -fanen finner du “Page Setup” -blokken og klikker på den lille pilen i nedre høyre hjørne av den.Skriv ut tabellen på ett Excel-ark
I menyen som vises, gå til “Page” -fanen og velg “Fit to:… ” -alternativet. Angi feltverdiene til bredde og høyde til 1.Excel skriver ut et regneark på ett ark
Нажмите кнопку “Print Preview” и посмотрите, как будет выглядеть таблица, напечатанная на листе бумаги. Если вас устраивает внешний вид распечатываемой таблицы, закройте окно предварительно просмотра печати и нажмите кнопку “Print…”.
Klikk på knappen “Print Preview” og se hvordan tabellen som skrives ut på arket, vil se ut. Hvis du er fornøyd med utseendet på det trykte bordet, lukker du forhåndsvisningsvinduet og klikker på “Print…” -knappen.

Hvis du presserende trenger å skrive ut et regneark fra en kryptert Excel-fil, men du ikke kan huske passordet, fortvil ikke. Det er spesielle programmer som hjelper deg med å gjenopprette passordet for Excel.