Hvordan redigere pdf-dokumenter gratis

Det amerikanske selskapet Adobe Systems er opphavsrettseier til PDF-formatet. Blant de mange produktene utviklet av dette firmaet for å jobbe med PDF, er de mest populære Adobe Acrobat og Adobe Reader. Selv om det gratis Adobe Reader-programmet ikke kan redigere og lage PDF-filer, har det bred funksjonalitet. Med hjelp av Adobe Reader kan du ikke bare vise pdf-filer, men også legge til kommentarer eller en elektronisk signatur til et dokument, sette inn multimedieinnhold, fyll ut og send skjemaer og mye mer.
Hvordan kopiere en del av et pdf-dokument
Lagre lesesider i Adobe Reader
Automatisk rulling av sider i Adobe Reader
Hvordan jobbe med måleverktøyet i Adobe Reader
Hvordan stampe et PDF-dokument

Hvordan kopiere en del av et pdf-dokument

Det finnes flere måter å kopiere innholdsfragmenter av en pdf-fil. Du kan for eksempel velge innholdet i filen med musen, høyreklikke på den og velge “Copy” -elementet i kontekstmenyen. Denne metoden fungerer imidlertid ikke alltid som den skal. Spesielt kan denne metoden ikke kopiere et eget element i et bilde eller et fragment av tekst med et bilde som er plassert midt på et ark.
I Adobe Reader kan du bruke “Take a Snapshot” -funksjon for å kopiere slike tekststykker.

 1. Åpne hovedmenyen til Adobe Reader, åpne delen “Edit” og velg “Take a Snapshot” -element.Ta et bilde PDF
 2. Velg ønsket dokumentfragment med musen.
 3. I det viste vinduet med informasjonen som det valgte området er kopiert, klikker du på “OK”. Det valgte fragmentet blir plassert på utklippstavlen.
 4. Plasser markøren i stedet for dokumentet der fragmentet skal plasseres, og lim det inn fra utklippstavlen.

Teksten kopiert på denne måten kan ikke redigeres, siden den er satt inn som et bilde, men oftere spiller det ingen rolle.

Ofte brukere finner det vanskelig å gå ut av modusen “Take a Snapshot”. Faktisk er det veldig enkelt å komme seg ut av denne modusen – trykk bare på “Selection tool for text and images” i hovedmenyen til Adobe Reader eller klikk på knappen i form av en åpen håndflate for å navigere gjennom dokumentet.Kopier Fragment PDF

Lagre lesesider i Adobe Reader

Når du leser bøker eller dokumentasjon i PDF-format, kan du gjøre det slik at når du starter det på nytt, åpnes dokumentet fra stedet der lesingen ble fullført. Det er veldig praktisk og komfortabelt. I Adobe Reader er denne modusen deaktivert som standard, men det er enkelt å aktivere.

 1. I hovedmenyen til programmet, åpne elementet “Edit”.
 2. I undermenyen som åpnes, velg “Preferences” -delen.
 3. Gå til “Documents” -fanen i innstillingsvinduet.
 4. Kontroller alternativet “Restore last view settings when reopening documents”.Husk å lese PDF-side

Nå åpner du alltid pdf-dokumenter fra stedet du har lest. Om nødvendig kan dette alternativet slås av, og alle dokumenter åpnes igjen fra første side.

Automatisk rulling av sider i Adobe Reader

Du kan bla et pdf-dokument ved å bruke museskiven eller ved å trykke på de tilsvarende knappene på tastaturet. Men i Adobe Reader er det en annen veldig praktisk måte å slå på siden – dette er en automatisk rullingsfunksjon. Når det brukes, flyttes dokumentinnholdet automatisk med en viss hastighet fra topp til bunn (eller fra bunn til topp).

I dette tilfellet er det ikke nødvendig å bruke et tastatur eller en mus for å flytte mellom sider. Denne metoden er praktisk å bruke når du leser bøker, for ikke å slå sidene i ferd med å lese. Tekstets hastighet kan settes uavhengig av hverandre.

For å konfigurere automatisk rulling av PDF-dokument sider, i hovedmenyen til Adobe Reader, velg “View” -elementet. I menyen som åpnes, velg delen “Page Display”, og i den, klikk “Automatically Scroll”.Auto Scroll PDF
Rullhastigheten kan endres ved å trykke på talltastene på tastaturet fra 0 til 9. Du kan stoppe rullingen ved å trykke på Esc-tasten. Gjentatt kan den automatiske rullefunksjonen settes via menyen, som beskrevet ovenfor, eller ved samtidig å trykke på knappene Schift+Ctrl+H. Rulleretningen kan endres ved å trykke på (-) -knappen.

Hvordan jobbe med måleverktøyet i Adobe Reader

Den gratis versjonen av Adobe Reader lar deg se tegninger lagret i pdf-format, men tillater ikke å gjøre endringer i dem. Ved hjelp av dette programmet kan du imidlertid måle noen parametere i tegningen, inkludert å bestemme størrelsen på elementene, deres område og omkretsen. Du kan spesifisere skalaen som er brukt på tegningene, tegningene eller kartene.

Før du lager alle disse beregningene, må du velge måleenhetene i Adobe Reader-innstillingene.

 1. På hovedmenyen i Adobe Reader velger du “Edit” -delen.PDF redigering
 2. Velg “Preferences” i menyen som åpnes.PDF-innstillinger
 3. I innstillingsvinduet velger du “Units” -delen og velger “Millimeters” i rullegardinlisten av “Page Units” -feltet.Endre PDF-enheter
 4. Lukk og åpne Adobe Reader for at endringene skal tre i kraft.

For å utføre beregninger av parametrene til tegningselementer, er det nødvendig å åpne måleverktøylinjen.

 1. Åpne hovedmenyen til Adobe Reader, åpne delen “Edit”.
 2. I menyen som åpnes, velg “Manage Tools”.
 3. Velg “Measure”.Måleverktøy
 4. Klikk på “Measuring Tool” -knappen. Etter å ha utført de ovennevnte manipulasjonene, vises et lite panel med måleverktøy som kan flyttes med musen til et passende sted.PDF-måleverktøy

Et åpent måleverktøy lar deg endre skalaen til tegningen eller tegningen. For å gjøre dette, høyreklikk hvor som helst i tegningen og i kontekstmenyen som vises, velg “Change Scale Ratio and Precision” -elementet.PDF-måleverktøy
I vinduet som vises, kan du angi ønsket skala av tegningen. Arbeid med PDF-tegninger
For å måle avstanden mellom to punkter på tegningen, i måleverktøylinjen, velg målingstypen “Distance Tool” og en av type referansetype:

 • Snap to Paths.
 • Snap to Endpoints.
 • Snap to Midpoints.
 • Snap to Intersections. PDF-tegninger

Etter det, klikk musen på startpunktet, dra deretter musen til sluttpunktet og dobbeltklikk på venstre museknapp. Samtidig vises røde dimensjonspiler og utvidelseslinjer på tegningen, samt et lite vindu med noen andre parametre: vinkel, skala og så videre. Mål størrelse på tegning i PDF
For å måle omkretsen av et objekt på tegningen, i måleverktøylinjen, velg målingstypen “Perimeter Tool”. Klikk på musen ved startpunktet til objektets disposisjon, og klikk deretter suksessivt ved hvert punkt der linjene i objektet blir med. Ved sluttpunktet av objektets kontur dobbeltklikker du på venstre museknapp, lukker polygonen.

Konturen på objektet vil bli skissert i rødt, og omkretsen vil bli angitt i objektets parametervindue. Finn omkrets på tegning i PDF
For å måle området på et hvilket som helst objekt i tegningen, i måleverktøylinjen, velg målingstypen “Area”. Klikk på musen ved hvert av krysspunktene i konturen til objektet som måles, etter å ha fullført måleprosessen ved startpunktet. Finn området til et element i tegningen i PDF

Hvordan stampe et PDF-dokument

Hvis du ofte må godkjenne dokumenter sendt i PDF-format, er det veldig praktisk å bruke tidligere forberedte frimerker. En slik funksjon er for eksempel i Adobe Reader. Du kan selv lage et bilde i form av signatur eller stempel, eller velg et stempel fra listen over standardstempler som tilbys av programmet. Du kan bruke det såkalte dynamiske stempelet, hvis data hentes fra datamaskininnstillingene eller fylles inn i “Preferences” -delen i Adobe Reader-programmet. I dette tilfellet kan du ikke bare bruke forseglingens tekst, men også datoen med tidspunktet for festingen til dokumentet.

 1. Klikk på “Tools” i Adobe Reader hovedmenyen.
 2. Velg “Comments” -delen.
 3. I “Comments” -delen klikker du på “Add stamp” -knappen.Skriv ut til PDF
 4. Velg ønsket seksjon i menyen som åpnes. Legg et stempel i Adobe Reader
  • “Approved”. I utgangspunktet inviteres denne klausulen til å fylle ut personlig informasjon, inkludert navn, avdeling, organisasjon og så videre. I fremtiden, når du klikker på dette elementet, blir stemplet med påskriften “Godkjent” på den angitte plasseringen.
  • “Show Stamp Palette”. I denne delen foreslås det å velge type stempel fra den angitte listen.
  • “Dynamic”. Du kan velge et stempel med ordene “Revised”, “Reviewed”, “Received”, “Approved”, “Confidential”. Nåværende dato og klokkeslett vil bli vist i det valgte stempelet.
  • “Sign Here”. Seksjonen inneholder standardkarakterene “Witness”, “Initial Here”, “Sign Here” og så videre.
  • “Standard Business”.Seksjonen inneholder et sett med frimerker som brukes i arbeidet med å jobbe med et dokument, for eksempel “Draft”, “Completed”, “Confidential”, “For Public Release” og så videre.
  • “Add Current Stamp To Favorites”. Seksjonen brukes til å lette søket etter vanlige stempler.
  • “Show Stamp Names”. I tilfelle når dette alternativet er merket, foreslår menyen å velge stempelets navn. Hvis alternativet ikke er merket, vises de foreslåtte frimerker som bilder.
  • “Custom stamps”. Du kan tegne ditt eget stempel og lime det inn i et dokument ved hjelp av dette menyelementet.
  • “Paste Clipboard Image as Stamp Tool”. Du kan kopiere et hvilket som helst bilde eller test til utklippstavlen, og lim det inn i dokumentet som et stempel.
 5. Etter at et stempel er valgt, venstre-klikk der stemplet skal plasseres.
 6. Om nødvendig kan stempelets størrelse endres ved å klikke på det med musen og trekke hjørnet.

Med Adobe Reader kan du lage kopier av PDF-filer. Denne funksjonen er nyttig for nybegynnere, ettersom den holder originaldokumentet intakt. Over tid samler imidlertid slike kopier seg mye. Dette gjør det vanskelig å finne filene du ønsker og tette datamaskinens disk. For å forhindre at dette skjer, anbefales det med jevne mellomrom å bruke spesielle programmer som vil hjelpe automatisk å finne dupliserte filer og slette dem.